Запази Урок
Работни Позиции

Жените, които промениха музикалната индустрия

По случай деня на жената решихме да почетем някои от най-великите дами в международната сцена и индустрия. Повечето от нас се докосват само до музиката на артистите, които обичат, а техните лични битки остават скрити зад кулисите. Западният музикален бизнес е свирепа арена, традиционно ръководена от богати бели мъже и всеки пробив е резултат от години усилия, смелост, активизъм и отдаденост. В наши дни, чрез социалните мрежи и интернет достигаме по-лесно до ежедневните битки и каузи на артистите, което обаче не може да се каже за съвсем близкото ни минало. 

 

Пионери


Били Холидей е първата певица от афроамерикански произход, с изцяло бяла банда, заради това много клубове отказват участията им, но тя никога не се предава. Легендарното ѝ парче „Strange Fruit“ е вдъхновено от зверските линчове в Юга и е считано за един от символите на американското Движение за граждански права от 50-те. Друга икона на овластяването на цветнокожите и на жените е Арета Франклин. Тя е първата жена, приета в Зала на славата на рокендрола. Песни като „Respect“, „Think“ и „Sisters Are Doin' It For Themselves“ показват, че творчеството на Франклин е много повече от музика.

 

Музика за социална промяна


Като говорим за Движението за граждански права не може да пропуснем Нина Симон, чиито песни „To Be Young, Gifted and Black“ или „MIssissippi Goddam“ се превръщат в химни на организацията. Музиката на Симон е политическа, но също толкова важна за нея е участието ѝ в борбата за правата на афроамериканската общност. 

Стремежът към социална промяна не приключва с края на XX век. Лейди Гага – една от най-влиятелните личности в съвременната музикална история – променя индустрията не само с авангардния си подход към си музиката и модата, но и с подкрепата си към каузите на международната ЛГБТИ+ общност и темата за психичното здраве.

 

Музикална революция


Жените често са най-смелите и безкомпромисни артисти. Те предизвикват публиката и индустрията като никой друг. Творчеството на Мадона е сред най-ярките примери за това. Нейната звезда изгрява през 80-те в сцена, силно доминирана от мъже. Мадона е провокативна, но и иновативна. Тя е сред първите артисти, които въвеждат електронния звук в поп музиката.

Многопластова и всестранноразвита, Бионсе е не само музикална звезда, но поп-културна икона и символ за поколения млади хора. С творчеството си тя преначертава границите на музиката, феминизма и чернокожата идентичност.

 

Бизнес и лидерство


Предизвикателствата пред жените в музикалната индустрия не спират само със свободата да се изразяват, а да бъдат компенсирани и оценявани справедливо и назначавани на позиции, до скоро запазени само за мъже. Жените се преборват със статуквото и в наши дни виждаме все повече дами на ръководни позиции. Силвия Роун е ключова фигура в американската звукозаписна индустрия. Oт 2019 г. до днес тя е начело на Epic Records, като преди това e ръководи Elektra и Motown Records. През 1990 г. Роун оглавява EastWest и става първата чернокожа жена, начело на мейджър лейбъл.

Бизнесът не си затваря очите за финансовите успехи на музикантите, а доказателство за това е кариерата на Тейлър Суифт. Тя е първата артистка, получила наградата Личност на годината от списание „Time". Сред причините за приза е, че Суифт става първата жена, с три албума на първо място в Billboard в рамките на една година. Последното ѝ турне „Eras” реализира над 4.1 млрд. долара печалба, което също е сред причините за престижната награда.

Добрите примери са на лице, така че, събирайте банди, подкрепяйте каузите, в които вярвате и нека заживеем в свят, в който всички са равни не само на сцената, но и отвъд нея.

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close