Запази Урок
Работни Позиции

Нашите ученици: Калина Забуртова

Казвам се Калина, на 18 години съм и свиря на пиано от 2 години и половина, а в Рокскул ходя при Мария Янкова от почти 4 месеца. Свиренето е едно от хобитата ми и освен него също така обичам да рисувам.

 

Как реши да се занимаваш с музика? 

От малка мечтая да свиря на някакъв инструмент. Имах колебания между китара, цигулка, флейта и пиано, но нямах смелостта да реша и да кажа на родителите ми да ме запишат на уроци, беше ме страх от почти всичко. През 2021 се амбицирах и избрах пианото. Всичко започна с идеята да добия ново умение.

 

Коя беше първата песен, която научи?

Най-вероятно "Mary had a little lamb" или друга детска песничка хаха.

 

С каква музика си израснала?

Израснала съм с много качествена музика, с разнообразие от жанрове, но най-вече с рок. Продължавам да слушам почти всички от тези изпълнители и досега, както и още други подобни, ето някои от тях: Queen, David Bowie, Pink Floyd, The Beatles, INXS, Depeche Mode, The Doors, Michael Jackson, Red Hot Chili Peppers, Sade и други.

 

Кой е любимият ти концерт на който си билa? 

Юли миналата година бях на концерт на Depeche Mode в Букурещ и беше невероятно. Заваля дъжд, имаше светкавици, които създадоха страхотна атмосфера на фона на музиката, която също беше идеална. Това е един спомен, който ще е вечно жив в съзнанието ми.

 

С кого си мечтаеш да излезеш на сцена?

Честно казано никога не съм си представяла, че има шанс аз да изляза на сцена. Когато започнах да свиря, дали заради притеснение и сценична треска, това беше последното, за което мислех, а сега също не е много по-различно. Ако трябва да си помечтая, бих казала, че ще е прекрасно, ако събера смелостта да изляза сама (дали с пиано или друго) или да бъда част от готина група от мои връстници, но засега това са само фантазии.

 

А на чий концерт мечтаеш да отидеш?

За съжаление повечето изпълнители, на чиито концерти искам да отида, не са сред живите, така че в момента нямам набелязан.

 

Какво ти дава музиката?

Музиката ми дава спокойствие и усамотение, предизвиква ме, пренася ме в своя необятен свят и украсява моя. За мен тя е като времето прекарано сред природата, глътка чист въздух.

 

Какво се промени в теб, откакто се занимаваш с музика?

Откакто започнах да се занимавам с музика гледам на нещата доста по-креативно.

 

Какво слушаш, когато не знаеш какво ти се слуша?

Обикновено тогава си пускам нещо по-леко като джаз, понякога соул, блус или класическа музика. Много обичам общите албумите на Ела Фицджералд и Луис Армстронг. Напоследък слушам и Арета Франклин, малко Ета Джеймс. Като стане въпрос за класическа музика не разбирам много, но любимото ми е една плоча с валсове на Щраус, която имаме вкъщи

 

Какво ти помага да учиш по-бързо?

При мен ефективността и бързината на учене зависи от личната ми дисциплина, която е повлияна най-вече от желанието и интереса, който проявявам към това, което свиря. Невинаги, разбира се, всичко, което ми се налага да науча, ми е приятно, и тогава стимулът идва от припомнянето на основната цел и идеята, че дори и трудно, вложеното усилие ще е смислено и приложено.

 

Какво за теб e RockSchool?

За мен RockSchool е все още непознато и ново място, но дори за малкото време, в което съм там, мога да кажа, че ми харесва и оправда очакванията ми. Когато разбрах за RockSchool, много се зарадвах, че ми е предоставен избор и свобода.

 

Какво ти дава RockSchool освен уроци по пиано?

RockSchool предоставя разнообразие от възможности, компетентност, любезност, готини хора, нови знания, нови запознанства. Като човек, който се срамува и страхува да пробва нови неща, RockSchool е подходящо място за мен, там се чувствам супер.

 

Какво е любимото ти нещо по време на урок по пиано с Мария Янкова в  Rockschool?

По-трудно ще ми е да кажа кое не ми е любимо. Въпреки, че тогава бих казала работата с метроном, но има хора, които я намират за приятна хахах. Аз меко казано обожавам уроците при Мария и много обичам динамиката на протичане, начинът по който се разбираме и нейната отдаденост. Часовете с нея ме амбицират, стимулират и всяка седмица ги очаквам с нетърпение.

 


На какво те учи музиката ежедневно ?

Учи ме на търпение, спокойствие, подобрява дисциплината ми. Помага ми дори с по-прости неща като гъвкавост на пръстите, отпуснатост на китките, напомня ми да седя и ходя по-изправена. Вдъхва ми самочувствие, креативност, напомня ми да съзерцавам и да се наслаждавам на процеса. Музиката ми припомня, че се намира навсякъде около нас, както и колко полза мога да извлека от нея.

 

Какво е твоето послание към всеки, който е решил да се занимава с музика?

Пожелавам на всички, които искат да развиват себе си в това поле, да открият своето място в него и да разгърнат потенциала си. Да вникнат в посланието, което музиката съдържа и да използват възможността да разширят светогледа си чрез нея.

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close