Запази Урок
Работни Позиции

Тайните на любовната песен

Любовта e една от любимите музи на музикантите. Не е изненада, че повечето от парчетата, които оглавяват класациите са вдъхновени именно от нея. В следващите редове ще се опитаме да покорим тайните на морето от любов, което ежедневно залива ефира.

 

История

Най-старата любовна песен е открита в Месопотамия, в библиотеката на Ашурбанипал. Песента е на Шу-син, крал на Шумер и Акад, управлявал от 1973 до 1964 г. пр. Хр. До нейното откритие, за най-старата любовна песен е смятана Соломоновата „Песен на песните“ от Стария завет. Според Чарлз Дарвин, стремежът към намирането на партньор и неговото ухажване са в основата на всички изкуства, в това число и на музиката. Примери за любовни песни могат да бъдат открити във всички епохи от човешкото развитие – от средновековието, през ренесанса и до наши дни, когато, както споделят от Economist, около 40% от поп музиката е с текстове по темата.

 

Любовните евъргрийни

Въпреки че думата „love” е сравнително скучна за римуване, както отбелязва композиторът Джими Уеб, парчетата за любов оглавяват повечето музикални класации. Поглеждаме към Billboard, за да си припомним някои от вечните любовни хитове. Сред класиките откриваме "I Will Always Love You"; на Whitney Houston, която през 1992 г. оглавява чарта Billboard за цели 14 седмици. Оригиналът на Доли Партън е на върха на Hot Country Songs през 1974 и 1982 г. Ако слушате радио едва ли ще мине и ден без да чуете "It Must Have Been Love" на Roxette, “My Heart Will Go On“ на Celine Dion или „Justify My Love” на Madonna, чието видео през 1991 се оказва прекалено горещо дори за MTV.

 

Любовни тенденции

Съвременната музика също има своите любовни хитове. Биографичната "Crazy In Love" на Beyoncé и Jay-Z, “We Found Love” на Rihanna и Calvin Harris или „Love Me Harder” на The Weeknd и Ariana Grande са малка част от любовните парчета с милиарди слушания в стрийминг платформите. Любовта във всичките си нюанси наднича от творчеството на всеки съвременен артист. Интересен пример е „Love Yourself” на Justin Bieber, което повдигна темата за т.нар. „self love” – любовта към самия себе си, избягването на токсични връзки и хора. В нашите примери сме се придържали към популярната музика, но любовни парчета има във всеки жанр – от джаз, етно до тежък рок и метъл.

 

Как се пише любовна песен?

Мартин Чилтън пише, че съществуват над 100 млн. любовни парчета. Как да превърнете своите чувства в музика при такава конкуренция? На първо място, трябва да бъдете искрени и да накарате слушателя да се идентифицира с вашата история. Стойте далеч от клишетата, такива сме чували много. Да разкриеш чувствата си пред непознати не е лесна работа, опитайте да предадете вашата история през лирическите герои в текста, а чувствата излейте в запомнящи се мелодии и семпъл, но ефективен аранжимент.

Музиката е не само форма на забавление, а универсален език, в който са запечатани културните особености на всяка епоха и на всеки народ. Любовните песни карат тялото ни да прелива от допамин и окситоцин, които подсилват нашите собствени емоции. Докато съпреживяваме стотици романтични истории, ние научаваме много не само за авторите им, но и за самите себе си. Остава ни само да изберем дали да обичаме като The Weeknd или по-скоро като The Beatles.

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close