Запази Урок
Работни Позиции

ИНТЕРВЮ

 

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Всичко за мен стартира от много крехка възраст. Винаги съм имал любов към музиката и съм бил закърмен с рок от дете благодарение на родителите ми и средата. Баща ми беше барабанист в групите БГ рок и Атлантик и е участвал в ранния период на Б.Т.Р. през 80-те. Той е причината да се запаля по барабаните и е изградил ранната ми култура по отношение на рокенрола. На по-късен етап бях приет и завърших музикалното учиилище в София. Там научих много от това как се работи в екип и какво е нужно, за да има човек спокойствие на сцената (умения, постоянство, търпение и усилена работа). Нотната грамотност и теорията са плюс и скрит коз с който всеки музикант е хубаво да разполага, за да може да си обясни какво точно прави. 

 

Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Едно много старо парче от 70-те години на 20 век на групата Uriah Heep - Return To Fantasy. За мен този трак е цялото обяснение какво трябва да е музиката - космос, необятен свят без граници и посока.

 

Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

Определено класиките - Deep Purple, които дори имах честта и привилегията и мечтата да загрея с моята група Caliberty в Арена Армеец през 2022, Led Zeppelin, Black Sabbath, Queen, Uriah Heep, Nazareth, Bon Jovi, Iron Maiden, Judas Priest, Dio, Chicago, Whitesnake, AC/DC ... много са! От друга страна, съм закърмен и с много българска музика: Щурците, Сигнал, Диана Експрес, Златни Струни, Тангра, ФСБ, Ахат, с които свиря от 2017 г. На по-късен етап съм минал и през модерна бг музика: Сленг, с които записахме албум през 2019, Д2 (работех с Дичо 7 години), Уикеда и много други.

 

В кой музикален стил си най-напреднал?

Рок музиката ми е приоритет и винаги там е била силата ми. Но през годините съм участвал и все още участвам и в много поп-ориентирани проекти. Съвсем наскоро ми се случи да свиря с джаз формация. Беше доста забавно.

 

Какво ти дава музиката?

Музиката ми дава всичко! Най-вече вдъхновение и цел за развиване като човек. Също така хората на изкуството сме известни с това, че сме по-чувствителни и различни от останалите. Много ни пука за всичко и преживяваме нещата насериозно. В тази връзка се е случвало на няколко пъти музиката да ме вади от тежки душевни състояния и да ми спасява живота, накратко. Но като цяло това е причината да се събуждам всяка сутрин и да заспивам всяка вечер. Присъства във всеки един момент от деня ми и никога не омръзва и писва. Музиката е БОГ, любов, пътеводител, спасител, вибрация и позитивна енергия, смисълът на живота! 

 

Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

Много е важно да има бъдеще за музиката в България. В нашата държава има страшно много добри музиканти които са на световно ниво. Важно е като хора, които се развиваме в тази среда, да запазим този свещен и съкровен етап на развитие и да го предадем на следващите поколения, защото няма нищо по-хубаво и велико от това да си на сцена, да разказваш истории на хора, поднесени в такава форма, и да споделяш мисленето си с хората отсреща. Обмена на енергия в този случай не може да се сравни с нищо друго. Затова за мен е важно да се срещна с хора, които искат да опитат от този прекрасен коктейл от знания и емоции. Ако мога да бъда вдъхновение за някой, който иска да изучи тънкостите на музиката и нейните богатства, чрез мен да достигне до неща, които винаги е търсил, то би било чест за мен да предам знанията си на такъв човек. Човек се учи цял живот, така че в случая знанията ще бъдат еднакво разпределени и за двете страни - и за мен като учител, и за човека срещу мен в ролята си на ученик. Не възприемам себе си като правило или закон. Приятелството между хората в каквато и ситуация или фаза кара света да се върти. Силно важи за преподаването на музика - музиката се прави между приятели. Музиката се учи с приятели. На базата на тези неща е интересно и важно за мен да се развиваме всички заедно. 

 

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Няма нещо, което да е най-важно. Всичко, свързано с музиката, е важно по равно. Но човек трябва да се зареди с търпение и да е постоянен. Когато има усилена работа, няма начин да няма развитие и резултати.

 

Какво е за теб RockSchool?

Място, на което се усеща една много полезна и приятна обстановка и енергия. Мисля, че тепърва ще откривам всички силни страни на мястото, но определено мога да кажа, че там работят и създават хора, които имат много ясна цел, мечти и жажда и копеж за развитие в неограничени мащаби. 

 

Коя музика за теб е стойностна?

Тази, която е направена с отношение и любов, неазвисимо от стила, дали е комерсиална или ъндърграунд. Всичко, което ме докосне или ме накара да си заклатя главата и краката е стойностно. 

 

Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

Като човек, който предимно свири и се интерсува от рок, мога да кажа, че не рок музиката ми поднася нещо екстравагантно. Съвсем наскоро попаднах абсолютно случайно на едно джаз трио, което се нарича Jazz Sabbath. Пианист, контрабасист и барабанист изсвириха 15-16 класики на Black Sabbath в джаз версия. Не познах нито едно от парчетата, докато не се заслушах много детайлно в музиката. Това си беше супер екстравагантно и много добре конструирано. Беше върха. Хубаво е, че има такива хора, които да придадат нов облик на вече позната музика.

 

Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Винаги трябва да имаш мечта, свързана с професията ти. В противен случай си прилючил и си стигнал до целта си. Имам хиляди сакове, пълни с мечти, свързани с музиката и лека полека съм започнал да ги осъществявам. Никога не съм вярвал, че ще свиря на една сцена с хиляди от героите и кумирите ми. Но продължават да се случват чудеса и съм изключително и безкрайно благодарен на вселената, че ми дава тази възможност. Имах възможността да свиря преди Deep Purple, свирил съм с Joe Lynn Turner на цяло турне и още няколко допълнителни концерта. Бил съм на една сцена с едни от най-големите музиканти в България и продължавам да имам възможността да работя с повечето от тях. Мечтите не трябва да свършват. Това е смисълът на живота. Мечтата е това, което движи човека нагоре. Така че мечтайте постоянно - Висшата Сила винаги ще я осигури! 

Запази урок с Алекс

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close