Запази Урок
Работни Позиции

Интервю

Откога се занимаваш с музика и как реши да започнеш?

Първите ми срещи с музиката са от толкова ранна възраст, че дори не си спомням. Когато съм се родил, баща ми е свирил в банда и често се е случвало да спя в калъфа на синтезатора му зад сцената по време на участия. Винаги сме имали музикални инструменти вкъщи и винаги се е слушало много музика и може да се каже, че доста натурално се ориентирах в тази посока.

Коя песен помниш най-ярко от детството си?

Не бих казал че имам ярък спомен за конкретна песен. Имахме вкъщи огромна колекция от касетки и дискове на най-различни банди, слушах много различни неща. Първата ми любима банда бяха Linkin Park, които започнах да слушам на 10 и бяха интродукцията ми в модерния, алтернативен метъл.

Кои са артистите, които си слушал и свирил най-много?

С напредъка ми на барабаните като инструмент съвсем нормално започнах да слушам банди с доста култови барабанисти. Първата такава банда беше Dream Theater, които слушах нон стоп в продължение на 3 години. Разбира се като супер фен на Майк Портной слушах активно повечето проекти, в които участва. Porcupine Tree бяха другата група която много активно слушах, както и в последствие соловия проект на Steven Wilson.  

В кой музикален стил си най-напреднал?

Прогресив стилът ме е изградил до голяма степен като музикант, та бих казал че там се чувствам най-комфортно. С времето започнах и да слушам така наречените джент групи тип Periphery, Monuments и бих казал, че съм доста напреднал и там.

Тъй като в момента уча в НМА с профил “поп и джаз” барабани, имам възможността да свиря и да се развивам в стилове извън музиката, която натурално слушам, което смятам че ме изкарва от рамките на собствения ми вкус и ми позволява да се развивам в посоки, които не бих подхванал сам.

Какво ти дава музиката?

Музиката е била част от ежедневието ми откакто се помня. Музиката както и другите изкуства много приятно разсейват от проблемите на света, каквито актуално има много. Спомням си по време на пандемията, когато всички хора полудяваха заключени вкъщи, аз ходих да свиря всеки ден с часове и дори бях радостен, че имам тази възможност. Музиката и нещата, които ми се случват покрай нея, смея да кажа ми правят живота много интересен и динамичен, а аз съм човек който много ненавижда рутината и еднообразието в ежедневието.

Защо реши да започнеш да преподаваш музика?

Израснал съм в малък град, където нямаше преподаватели по барабани и трябваше да се уча сам. Първия ми урок по барабани беше повече от 10 години след като бях почнал да свиря и бързо разбрах как неща, които ми отнемало месеци да усвоя сам, могат да бъдат усвоени за дни с правилния подход. Искам да преподавам музика, за да помогна на начинаещи барабанисти бързо и ефикасно да стигнат до ниво, с което музиката която правят да им доставя както лично удоволствие, така и да е приятно за слушане от околните

Кое е най-важното нещо за научаване в музиката?

Да си музикант днешно време изисква много различни качества. Винаги съм смятал, че преди да подхванеш каквото и да било трябва да имаш ясна посока и цел къде отиваш. Разбереш ли какво искаш да постигнеш, веднага ще изпъкнат и нещата, които са важни за успешно реализиране на идеята.

Какво е за теб RockSchool?

Школата е много свежа и разполага с много приятно оборудвана база. Лека полека се вижда, че на сцената започват да излизат групи и музиканти, тръгнали именно от там и се радвам, че ще имам възможността да дам моя принос в тази посока.

Коя музика за теб е стойностна?

Всяко парче има стойност. Дали ми харесва или не е друг въпрос. Зад всяко парче, което излиза на този свят стоят десетки, стотици защо не е и хиляди часове време инвестирано в целия процес от усвояването на инструмент през запис и обработка до появяването му на бял свят. Музиката не е спорт, не е модно ревю, за да каже човек това е по-добро от това. Просто всеки си има вкус и предпочитания.

Кое е най-екстравагантното нещо, което си слушал напоследък?

Слушам много и най-различна музиката и ми е трудно да определя нещо като много екстравагантно. Наскоро попаднах на The Physics House Band, които са ненормално яки, а пък Meute може би са най-интересното нещо което съм чувал наскоро - ако някога сте се чудили как би звучала електронна музика изпълнена с истински инструменти - бинго.

Имаш ли мечта, свързана с музиката?

Разбира се - даже много. Като малак имах огромно желание да свиря на огромни сцени и да обикалям света. С времето разбрах, че това не е като професията примерно пожарникар, където минаваш академията и ставаш пожарникар, ами е свързано с това да си на правилното време на правилното място и освен да си много добър, трябва и здравословна доза късмет. За момента свиря в няколко доста преспективни рок банди и силно стискам палци, да успея да я реализирам най-накрая тази си мечта. Паралелно с това видях че освен на сцена е много готино да свириш и да записваш в студио, защото от там се ражда всичко. Последните години лека полека се оборудвам и другата ми мечта е да имам студио за запис на барабани, каквито за съжаление в България в момента не мога да кажа че има или поне не отговарят на световния стандарт. В България има супер яки рок и метъл банди, които за да представят качествен продукт, за съжаление, често прибягват до така наречените редени барабани (програмирани на компютър). Смятам че ако в България започнат да се правят по качествени и конкурентно-способни продукции имаме шанс да стъпим здраво и на интернационалната сцена. 
 

Запази урок с Мануел

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close