Запази Урок
Работни Позиции

ОБРАЗОВАНИЕ

Миро взима първите си уроци по цигулка на 5 годишна възраст при Красимира Оджакова, възпитаничка на един от основоположниците на българската цигулкова школа – професор Петър Христосков. Под нейно ръководство завършва Национално Училище по Изкуствата “Добри Христов”-гр. Варна. По-късно завършва Национална Музикална Академия “Панчо Владигеров” в класа на проф. Елисавета Казакова (Г.Бадев, П.Христосков). От нея научава много неща, както за свиренето на цигулка, така и за преподаването и подхода към учениците.

 

УЧАСТИЯ

Миро е участвал в концерти, като солист в зала “Филиала”, зала 1 на ФКЦ, Художествена галерия, както и като част от оркестъра на варненска детско-юношеска опера. На 9г.печели втора награда на националния конкурс за инструменталисти и певци “Светослав Обретенов”-гр.Провадия.


От 2007г. е част от оркестъра на Класик ФМ радио. Свирил е на една сцена с цигуларите: Найджъл Кенеди, Мидори Гото, Саша Рождественски, Шломо Минц, Веско Пантелеев-Ешкенази, Светлин Русев, китаристът Пепе Ромеро.

От 2008г. Миро е част от оркестъра Симфониета София. Извън концертния си афиш оркестърът популяризира класическата музика, чрез образователни концерти за деца и възрастни. Със Симфониета София са гостували в най-големите зали в Европа. Сред тях са Victoria Hall – Женева, Tonhalle – Цюрих, Musikverein – Виена (Златната зала на музиката), Concertgebouw – Амстердам, Auditorio Nacional de Musica – Мадрид, Palau de La Musica – Барселона и много други. 

Интервю

ОТКОГА СЕ ЗАНИМАВАШ С МУЗИКА И КАК РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕШ?
Решиха моите родители. Записаха ме на групови уроци по блокфлейта, когато бях на 4 годинки. От 5 ме записаха на уроци по цигулка и солфеж. След това последва държавна музикална школа, Национално Музикалното Училище “Добри Христов”-гр.Варна и Национална Музикалната Академия “Панчо Владигеров”гр.София.


КОЯ ПЕСЕН ПОМНИШ НАЙ-ЯРКО ОТ ДЕТСТВОТО СИ?
Конкретни спомени имам с “Шаро и първият сняг” и “Аз съм сънчо” :) В момента си ги припомням, пеейки ги на малкия си син.


КОИ СА АРТИСТИТЕ, КОИТО СИ СЛУШАЛ И СВИРИЛ НАЙ-МНОГО?
Най-много, като дете съм слушал две касетки. Едната беше бестселърът на Найджъл Кенеди с годишните времена на Вивалди. Другата беше на Минчо Минчев с концертите на Моцарт. Любима ми беше и една плоча на Мила Георгиева с пиеси за цигулка. По време на пътешествията ни из България с родителите ми в колата винаги звучеше италианска поп музика от тяхното време. По-напред в годините открих и други стилове. Имам албуми на Металика,Manowar, Koяn, Marilyn Manson, Nightwish, Aerosmith, Eric Clapton, Shade, Elton John, George Michael и много други.


В КОЙ МУЗИКАЛЕН СТИЛ СИ НАЙ-НАПРЕДНАЛ?
Като класически музикант естествено най-добър съм в изпълнението на класическа музика. Обичам да свиря също аржентинско танго, суинг, блус. Всяко ново предизвикателство приемам с любопитство и с интерес, защото обичам да експериментирам с инструмента си.


КАКВО ТИ ДАВА МУЗИКАТА?
Музиката ми дава удовлетворение и утеха. Тя ме потапя в своя свят, който е безкрайно интересен.


ЗАЩО РЕШИ ДА ЗАПОЧНЕШ ДА ПРЕПОДАВАШ МУЗИКА?
Започнах в търсене на нещо ново. В момента това ми е любимото занимание. Да виждам как пред мен хората овладяват толкова труден инструмент и го правят с хъс. Това е удоволствие. Помагам им да се справят и постигаме добри резултати. Старая се да насърчавам хората и да ги запалвам още повече, понеже без огън в сърцето трудно може да се задържи интереса към този толкова труден за овладяване инструмент. Въпреки всичко на втори или трети урок вече свирим песнички и винаги сме “На границата на възможностите”. Найджъл Кенеди казва, че ако не се стремим да сме там непрекъснато няма смисъл да се занимаваме с цигулка въобще. Вярвам в това.


КОЕ Е НАЙ-ВАЖНОТО НЕЩО ЗА НАУЧАВАНЕ В МУЗИКАТА?
Най-важното в музиката според мен е да имаш сетивност. За вятъра, природата, стихията, смразяващия лед на север, топлите вълни на морето, красотата, тишината. Да съумееш да предадеш на слушателя усещания и чувства чрез инструмента на който свириш е най-важното.


КАКВО Е ЗА ТЕБ ROCKSCHOOL?
RockSchool за мен е любимо място пълно с приятели и позитивни хора влюбени в музиката.


КОЯ МУЗИКА ЗА ТЕБ Е СТОЙНОСТНА?
Стойностна е музиката, която вълнува.


КОЕ Е НАЙ-ЕКСТРАВАГАНТНОТО НЕЩО, КОЕТО СИ СЛУШАЛ НАПОСЛЕДЪК?
Мисля, че е онази песен - “Защото снощи правих кекс”.


ИМАШ ЛИ МЕЧТА, СВЪРЗАНА С МУЗИКАТА?
Имам доста желания свързани с музика, но се старая да си изпълнявам всяко от тях. Повечето са свързани с това да изсвиря дадено произведение.

Запази урок с Мирослав

Хората Обичат RockSchool

Подкрепи ни

"Музика за България" е фондация в обществена полза. Ние сме тук, за да подпомагаме развитието на музикалната сцена и на всички, които искат да разгърнат своя музикален потенциал. Всяко дарение допринася за подобряване и разрастване на текущите ни музикални проекти и за реализиране на нови идеи. Благодарим на всички, които ни помагат.
или по банков път

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close