Запази Урок
Работни Позиции

Кандидатствай

ИСТОРИЯ

През 2018-та година започнахме да работим по идеята да създадем адаптирана програма за музикално образование за незрящи чрез проекта “Виждам чрез музика”.

Кандидатствахме в ПРОМЯНАТА 2018/2019 - инициатива на Фондация “Reach 4 Change” и Нова Броудкастинг груп. Преминахме през няколко етапа преди да станем част от акселераторската програма, включваща серия от обучения и уъркшопи. На финала всички екипи презентираха пред жури и само 5 бяха избрани да продължат към онлайн гласуването.

Успяхме да постигнем рекордните за програмата 57 748 гласа на хора, които приеха каузата ни за своя и ни помогнаха да стигнем първо място. На финала презентирахме пред две журита - детско и възрастно. Победителят бе обявен на официална церемония в театър “Театро” и за наше огромно щастие името на големия победител в това издание на ПРОМЯНАТА бе Rockschool!

Получихме 30 000лв. финансова подкрепа, с които да дадем възможност на всички незрящи деца да могат да учат много по-лесно и ефективно музиката, която обичат. Веднага започнахме обучения за нашите преподаватели и оборудвахме музикален кабинет с допълнителни инструменти и софтуерни решения, които всяко незрящо дете може да използва.

От ноември 2019-та стартира и нашата стипендиантска програма, в която 19 деца и младежи, избрани след конкурс, получиха 48 часа индивидуални уроци и над 80 часа индивидуални репетиции. Програмата продължава и през 2020-та година, като вече готвим втората ни стипендиантска програма за незрящи ученици.

Проект “Виждам чрез музика” печели и наградата на Европейския парламент за Европейски Гражданин за 2020г. Отличието се присъжда на граждани и организации, които чрез проектите си насърчават взаимното разбирателство и интеграция между гражданите и подпомагат сътрудничеството в областта на културата. За 2020-та има 30 наградени лауреата от 25 страни членки.

МИСИЯТА

Проектът “Виждам чрез музика” е адаптирана програма за музикално образование за незрящи деца и младежи. За тях музиката е начин да виждат света по нов начин и да бъдат много по-активна част от него.

Музиката развива безценни личностни качества и умения, сред които увереност, креативност, дисциплина, въображение, осъзнатост и много други. Всички те многократно повишават качеството на живот у хората и ние даваме всичко от себе си, за да предоставим тази възможност за развитие на възможно най-много ученици.

Стипендиантите в програмата получават възможност за интензивно 6-месечно музикално обучение, включващо 48 часа музикални уроци и 80 часа репетиции по избран от тях музикален инструмент или пеене.

Нашата цел е да превърнем проекта “Виждам чрез музика” в ежегодна стипендиантска програма, която да подкрепя музикалното развитие на десетки незрящи деца и младежи.

Проектът “Виждам чрез музика” е част от Музика за България - фондация в обществена полза, която развива музикалното образование и култура в България и предоставя иновативни възможности за израстване на всички, които искат да се занимават с музика.

Кой може да участва?

  • Абсолютно начинаещи
  • Средно и много напреднали
  • Незрящи на всякаква възраст

Хората Обичат RockSchool

RockSchool Newsletter

Разбирай първи за всички наши нови инициативи, събития и дейности!
Няма да прекаляваме с кореспонденцията, обещаваме :)

Контакти

Адрес: гр. София, бул. Христо Ботев 89

Телефон: +359 887 666622

Мейл: info@rockschool.bg

btn close